Volkskrant magazine

Roos Tulen (27)
Leiden
Roos is kunstenaar en gewichtheffer, die combi zie je niet vaak. Toch blijkt het voor de Leidse heel logisch: ‘Wat ik met mijn kunst doe –
mensen uit hun comfortzone halen – doe ik met mijzelf met krachtsport. Een groter gewicht dan jezelf boven je hoofd tillen: het kan gewoon! In een jaar meedoen met het NK: kan gewoon!’ Maar dan heeft ze wel eerst een jaartje lopen deadliften, squatten en stretchen tot de bovenbenen uit de legging knapten. ‘Omdat ik nu
fysiek zoveel sterker ben kan ik de druk van de maatschappij veel beter aan, die energie hangt voor mij samen. Ik zou iedereen willen adviseren: ga zo snel mogelijk op gewichtheffen.’ Bij het Leidse krachthonk de Spartaan heeft ze al een nieuw doel gesteld: ‘Ik ga als wellness-model aan een bodybuildwedstrijd meedoen. Ik zie mijn
lichaam ook echt als een kunstwerk, je kan het ontwikkelen, boetseren, net als een nieuw project. Iets meer billen erbij wat
bovenbenen eraf en dan sta ik straks bruingespoten in een ontzéttend kleine glitterbikini van 500 euro op het podium een
beetje gracieus te bewegen, haha. Awkward!’