ROOS TULEN

Kunstenaar Roos Tulen

“Ik heb met iedereen het beste voor”

Kunstenaar Roos Tulen (27) heeft met iedereen het beste voor. Letterlijk met iedereen! Ze is gefascineerd door de mens in iedere vorm, wat hij/zij ook doet of gedaan heeft. Het maakt Roos een taboedoorbrekende kunstenaar, één van de zuiverste soort.

Een kunstenaar die het allerbeste met de wereld voor heeft en die de wereld via haar werk wil tonen dat ieder mens een diepere laag heeft waarmee we kunnen verbinden en elkaar kunnen verrijken. Door die noodzaak staan de zintuigen van Roos Tulen de hele dag ‘aan’, haar hersenen draaien voortdurend op volle toeren. Overgevoeligheid voor de vele prikkels zet ze bewust in. Ze zegt: “Ik geef in mijn werk door wat ik zie en wil mensen leren kijken naar de realiteit, ze meer laten weten over een taboe en daarmee hun mening verdiepen. Een tegenhanger van de groeiende polarisatie. Een dagtaak, waar ik me met hart en ziel op stort.”

Broodnodige afleiding vindt Roos in het sporten. Vijf keer per week hief ze gewicht in de sportschool en tegenwoordig doet ze aan body building om, zoals ze zelf zegt, de last van de wereld te kunnen dragen. Het maakt haar tevens fysiek en mentaal sterk om alle taboes te kunnen doorbreken. Daarin kent Roos geen grenzen: “Alle taboes komen voor mijn werk in aanmerking. Pedofilie bijvoorbeeld, maar ook het sterven van een kind of vluchtelingen.”

Die laatste groep verleidde Roos tot het project ‘Diner voor gelukzoekers’ waarbij ze negen maanden als vrijwilliger in een asielzoekerscentrum werkte om culturele activiteiten te organiseren. In die periode filmde ze zo veel mogelijk van wat ze zag en meemaakte: 500gb aan videomateriaal. Ze maakte een selectie van beelden die een gevoel van thuis uitdrukten en vertoonde die beelden op de eettafels waar haar publiek kwam eten. Bijvoorbeeld een filmfragment van een Syrische vrouw die in het centrum iets ziet van haar thuisland en die vervolgens een onbetaalbaar gevoel van thuis-gezicht trekt. Het ontroert Roos opnieuw wanneer ze erover vertelt.

De kunstwerken van Roos Tulen ademen substantieel een andere sfeer uit dan andere kunst. Het maakt haar een unieke kunstenaar, een verbinder, een verrijker, een deler. Gedreven, streng en direct. Het vizier 24 uur per dag wijd open. Wat beweegt iemand? Hoe laten we iedereen anders naar de wereld kijken? Bied ervaringen aan, zegt Roos. Zet mensen in een situatie waarin ze anders over het onderwerp gaan denken, welk onderwerp dan ook. Genuanceerder, afgewogen, opbouwend. Kunstenaar Roos Tulen doet het, ze kan niet anders, ze moet!

Hans van der Maas

www.hansvandermaas.com

Foto: Veerle Sloof – veerenvorm