DINER VOOR GELUKZOEKERS

De komst van de vluchtelingen heeft in Leiden het nodige teweeggebracht. Toen de vluchtelingen van Leiden in de sporthal arriveerden en ik via mijn moeder Fransje Barnard als vrijwilliger aan de slag kon ging er een nieuwe wereld voor mij open. De ervaring van een Leids meisje (nog nooit buiten haar woonplaats gewoond) die zich volkomen kon inleven in het leven van de vluchteling. Dit bracht veel teweeg. Uit dit onderzoek heb ik mijn afstudeerwerk gedestilleerd. Dat heeft een diner voor gelukzoekers opgeleverd dat de deelnemers een totaalervaring brengt, alle zintuigen worden geprikkeld. Met als gevolg dat het mensen diep raakt en verbindt. Er ontstaat aan de tafel een gevoel van saamhorigheid en het geeft de mogelijkheid tot persoonlijke reflectie op het gevoel van thuis, het nieuwe thuis. Je beleeft het alleen, met je koptelefoon op, maar dank zij de ronde tafel ook samen. Er is een nagesprek en tot slot samen afwassen, als (Hollands) gevoel van thuis.

IMG_0948

BIJ METROPOLIS M NR 4-2016 (AUGUSTUS-SEPTEMBER) VERSCHIJNT DE JAARLIJKSE EINDEXAMENBIJLAGE MET PORTETTEN VAN DE BESTE KUNSTENAARS VAN DE NEDERLANDSE EN BELGISCHE KUNSTACADEMIES

Roos Tulen maakte een sociale installatie rondom de vluchtelingencrisis: een gedekte tafel waarin de toeschouwer wordt uitgenodigd om aan te zitten en samen voedsel en drank te delen. Wat betekent thuis? Wat betekent het om te delen, om je open te stellen voor een ander? De (Syrische) gerechten worden opgediend en samen geconsumeerd, simultaan met verhalen die via audio en video worden geprojecteerd op tafel en die de deelnemers via een koptelefoon volgen. Na mooie en ook pijnlijke verhalen, muziek, dansen, zoete en hartige gerechtjes, fruit, thee en koffie wordt er als sluitstuk een pijnlijke verassing geserveerd. Na het eten raken we met elkaar in gesprek.
Het werk is een emotionele, ondubbelzinnige poging om de toeschouwer te betrekken en te engageren bij deze kwestie, eerst via de zintuigen, dan via verhalen en vervolgens via de emoties, wat aan tafel weerklank vind. Het roept interessante vragen op over de rol van de kunstenaar en over de rol van kunst in het algemeen. Is het mogelijk om tegelijk beeldend kunstenaar en activist te zijn? Levert het morele en humanitaire gelijk van het onderwerp ook een uitdagende vraag op voor het werk van de kunstenaar, en voor de toeschouwer?  
IMG_3439DE MUUR VOOR HET GEVOEL VAN THUIS. SCHRIJF EEN TEGEL EN NEEM ER ÉÉN MEE NAAR HUIS.
IMG_3477  Tijdens de laatste ronde van de finals WDKA
IMG_1030Host Hani serveert en gastvrouw Baha observeert.
IMG_1031De afwas is een feestje.

Geef een reactie